કીર્તન મુક્તાવલી

પરમાદ્‍ભુત દિવ્યવપૂ રુચિરં (રુચિર સ્તોત્રમ્)

૨-૧૯૦૦૭: સદ્‍ગુરુ નિત્યાનંદ સ્વામી

Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો

રાગ: ભીમપલાસી

પરમાદ્‍ભુત-દિવ્યવપૂ રુચિરં

 રુચિરેંઘ્રિતલેંગુલયો રુચિરાઃ ।

નખમંડલ-મિન્દુનિભં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧॥

પ્રપદે રુચિરે પ્રસૃતે રુચિરે

 મૃદુ જાનુયુગં રુચિરં રુચિરમ્ ।

કરિહસ્ત - નિભોરુયુગં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૨॥

કટિપુષ્ટ - નિતમ્બયુગં રુચિરં

 નતનાભિકજં જઠરં રુચિરમ્ ।

મૃદુલૌ સ્તનનીલમણી રુચિરૌ

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૩॥

હૃદયં રુચિરં પૃથુતુંગમુરઃ-

 સ્થલમંસયુગં રુચિરં રુચિરૌ ।

કરભૌ કરકંજતલે રુચિરે

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૪॥

ભુજદંડ - યુગં રુચિરં ચિબુકં

 વિધુમોદકરં વદનં રુચિરમ્ ।

રસના રુચિરા દશના રુચિરા

  રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૫॥

જલજોપમ - કંઠશિરો રુચિરં

 તિલપુષ્પ-નિભા સુનસા રુચિરા ।

અધરૌ રુચિરાવલિકં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૬॥

અરુણે ચપલે નયને રુચિરે

 સ્મરચાપનિભે મુનિ-શાન્તિકરે ।

ભ્રુકુટી રુચિરે શ્રવણૌ રુચિરૌ

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૭॥

હરિચન્દન - ચર્ચિત - મંગમલં

 તિલકં રુચિરં કુસુમાભરણમ્ ।

બહુશસ્તિલકા રુચિરાશ્ચિકુરા

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૮॥

સિતસૂક્ષ્મ-ઘનં વસનં રુચિરં

 મુનિરંજનકં વચનં રુચિરમ્ ।

અવલોકન - માભરણં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૯॥

સ્નપનં રુચિરં તરણં રુચિરં

 ભરણં રુચિરં શરણં રુચિરમ્ ।

રમણં રુચિરં શ્રવણં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૦॥

કથનં રુચિરં સ્મરણં રુચિરં

 મનનં રુચિરં સ્તવનં રુચિરમ્ ।

વિનયો રુચિરો ઘટનં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૧॥

અશનં રુચિરં મુખવાસ ઇહા-

 ચમનં રુચિરં નમનં રુચિરમ્ ।

જલપાનમહો રુચિરં શયનં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૨॥

ગમનં રુચિરં દમનં રુચિરં

 શમનં રુચિરં જપનં રુચિરમ્ ।

તપનં રુચિરં યજનં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૩॥

હવનં રુચિરં યમનં રુચિરં

 ભજનં રુચિરં ત્યજનં રુચિરમ્ ।

ભવનં રુચિરં સદનં રુચિરં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૪॥

જનની રુચિરા જનકો રુચિરઃ

 સ્વજના રુચિરા મુનયો રુચિરાઃ ।

બટવો રુચિરાઃ પદગા રુચિરા

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૫॥

અવનં રુચિરં રુચિરં રચનં

 હરણં રુચિરં રુચિરં કરણમ્ ।

પઠનં રુચિરં રુચિરં રટનં

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૬॥

વયુનં રુચિરં દૃઢભક્તિવિરા-

 ગસદાચરણં રુચિરં રુચિરાઃ ।

પરિષન્ નિજભક્તજના રુચિરા

 રુચિરાધિપતે રખિલં રુચિરમ્ ॥૧૭॥

હરિકૃષ્ણ મુદાર - મનન્તમજં

 પ્રણતાર્તિહરં જલદાભતનુમ્ ।

કરુણાર્દ્રદૃશં વૃષભક્તિસુતં

 નમનં વિદધે સુચિરં રુચિરમ્ ॥૧૮॥

ઇદમર્થભૃતં મુનિ - નિત્યકૃતં

 રુચિરં સ્તવનં જનતા-પવનમ્ ।

શ્રુતમાત્ર - મનોમલ - નાશકરં

 જન - તાપહરં ભવતીષ્ટકરમ્ ॥૧૯॥

Paramād‍bhut divyavapū ruchiram (Ruchir Stotram)

2-19007: Sadguru Nityanand Swami

Category: Sanskrut Stotro

Raag(s): Bhimpalãsi

Paramād‍bhut-divyavapū ruchiram

 Ruchirenghrit-lengulayo ruchirāhā |

Nakhamanḍal-mindunibham ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||1||

Prapade ruchire prasṛute ruchire

 Mṛudu jānuyugam ruchiram ruchiram |

Karihasta - nibhoruyugam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||2||

Kaṭipuṣhṭa - nitambayugam ruchiram

 Natanābhikajam jaṭharam ruchiram |

Mṛudulau stananīlamaṇī ruchirau

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||3||

Hṛudayam ruchiram pṛuthutungamurah-

 Sthalamansayugam ruchiram ruchirau |

Karabhau karakanjatale ruchire

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||4||

Bhuj-danḍa - yugam ruchiram chibukam

 Vidhumodakaram vadanam ruchiram |

Rasanā ruchirā dashanā ruchirā

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||5||

Jalajopam - kanṭhashiro ruchiram

 Tilapuṣhpa-nibhā sunasā ruchirā |

Adharau ruchirāvalikam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||6||

Aruṇe chapale nayane ruchire

 Smarachāpanibhe muni-shāntikare |

Bhrukuṭī ruchire shravaṇau ruchirau

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||7||

Harichandan - charchit - mangamalam

 Tilakam ruchiram kusumābharaṇam |

Bahushastilakā ruchirāshchikurā

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||8||

Sitasūkṣhma-ghanam vasanam ruchiram

 Muniranjanakam vachanam ruchiram |

Avalokan - mābharaṇam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||9||

Snapanam ruchiram taraṇam ruchiram

 Bharaṇam ruchiram sharaṇam ruchiram |

Ramaṇam ruchiram shravaṇam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||10||

Kathanam ruchiram smaraṇam ruchiram

 Mananam ruchiram stavanam ruchiram |

Vinayo ruchiro ghaṭanam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||11||

Ashanam ruchiram mukhavās ihā-

 Chamanam ruchiram namanam ruchiram |

Jal-pānamaho ruchiram shayanam

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||12||

Gamanam ruchiram damanam ruchiram

 Shamanam ruchiram japanam ruchiram |

Tapanam ruchiram yajanam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||13||

Havanam ruchiram yamanam ruchiram

 Bhajanam ruchiram tyajanam ruchiram |

Bhavanam ruchiram sadanam ruchiram

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||14||

Jananī ruchirā janako ruchirah

 Swajanā ruchirā munayo ruchirāhā |

Baṭavo ruchirāhā padagā ruchirā

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||15||

Avanam ruchiram ruchiram rachanam

 Haraṇam ruchiram ruchiram karaṇam |

Paṭhanam ruchiram ruchiram raṭanam

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||16||

Vayunam ruchiram draḍhabhaktivirā-

 Gasadācharaṇam ruchiram ruchirāhā |

Pariṣham nij-bhaktajanā ruchirā

 Ruchirādhipate rakhilam ruchiram ||17||

Harikṛuṣhṇa mudār - manantamajam

 Praṇatārtiharam jaladābhatanum |

Karuṇārdradrasham vṛuṣhabhaktisutam

 Namanam vidadhe suchiram ruchiram ||18||

Idamarthabhṛutam muni - nityakṛutam

 Ruchiram stavanam janatā-pavanam |

Shrutamātra - manomal - nāshakaram

 Jan - tāpaharam bhavatīṣhṭakaram ||19||

loading