કીર્તન મુક્તાવલી

વિહરતિ યોઽક્ષરેઽક્ષર પદાક્ષર મુક્તપતિ (ભજનાષ્ટકમ્)

૨-૧૯૦૦૯: સદ્‍ગુરુ યોગાનંદ સ્વામી

Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો

વિહરતિ યોઽક્ષરેઽક્ષર - પદાક્ષર - મુક્તપતિઃ

 પુરુષવિધો વિધિં વિધિહરીશ્વરમુખ્યબુધાઃ ।

શિરસિ વહન્તિ તે સમુદિતં કિલ યેન મુદા

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૧॥

પ્રકૃતિમયા ગુણા ન ચ ભવન્તિ હિ યત્ર હરૌ -

 ઇતિ નિગમાગમા અપિ વદન્તિ ચ નિર્ગુણકમ્ ।

ઇતિ સગુણં ગુણૈરપિ યુતં પરદિવ્યશુભૈ-

 ર્હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૨॥

શમદમ - કૌશલસ્મૃતિ - તપોબલ - કાન્તિભગ-

 શ્રુતશુચિસત્યતા-સ્વવશતાર્જવ-કીર્તિમુખાઃ ।

અપરિમિતા ગુણા ધ્રુવતયાત્ર વસન્તિ સદા

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૩॥

પ્રકૃતિ-પરાક્ષરે બૃહતિ ધામનિ મૂર્તિધરૈર્

 નિગમનિજાયુધૈશ્ચ નિજપાર્ષદ-મુખ્યગણૈઃ ।

ઉરુ ય ઉપાસ્યતેઽપિ રમયા રમણીયતનુર્

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૪॥

નિખિલભગૈશ્ચ યોઽક્ષરપદે દિવિ દેવગણૈ-

 રખિલવિભૂતિભિ ર્વિભવભૂમિરુપાસ્યત એ ।

રતિપતિદર્પહા - રમણરમ્યક - રૂપનિધિર્

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૫॥

વિજિતમનોભવા ભુવિ ભજન્તિ ચ યં સતતં

 શમદમસાધનૈઃ પ્રશમિતેન્દ્રિય-વાજિરયાઃ ।

પ્રકટિત - માનુષાકૃતિમિમે મુનિદેવગણા

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૬॥

દ્વિજ-વૃષ-સાધુગો-મુનિગણાનવિતું ભુવિ યો

 વૃષભવને વૃષાદ્ ધૃતજનિર્જનકો જગતામ્ ।

પ્રકૃતિભુવામપિ પ્રશમિતું યદધર્મકુલં

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૭॥

ઋષિભિરભિષ્ટુતો નૃપગણૈ ર્નત-પાદતલઃ

 શ્રુતિશિરસાં ગણૈરુદિતસૂજ્જ્વલ-કીર્તિરસૌ ।

અતિકૃતિભિઃ પ્રગીત ઇતિ યઃ કવિકોકિલકૈર્

 હૃદિ તમજં ભજે ભવહરં હરિકૃષ્ણમહમ્ ॥૮॥

Viharati yokṣharekṣhar padākṣhar muktapati (Bhajanāṣhṭakam)

2-19009: Sadguru Yoganand Swami

Category: Sanskrut Stotro

Viharati yo’kṣhare’kṣhar - padākṣhar - muktapatih

 Puruṣhavidho vidhim vidhiharīshvaramukhyabudhāhā |

Shirasi vahanti te samuditam kil yen mudā

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||1||

Prakṛutimayā guṇā na cha bhavanti hi yatra harau -

 Iti nigamāgamā api vadanti cha nirguṇakam |

Iti saguṇam guṇairapi yutam paradivyashubhai-

 Rhṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||2||

Shamadam - kaushalasmṛuti - tapobal - kāntibhaga-

 Shrutashuchisatyatā-swavashatārjava-kīrtimukhāhā |

Aparimitā guṇā dhruvatayātra vasanti sadā

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||3||

Prakṛuti-parākṣhare bṛuhati dhāmani mūrtidharair

 Nigamanijāyudhaishcha nijapārṣhad-mukhyagaṇaihai |

Uru ya upāsyate’pi ramayā ramaṇīyatanur

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||4||

Nikhilabhagaishcha yo’kṣharapade divi devagaṇai-

 Rakhilavibhūtibhi rvibhavabhūmirupāsyat e |

Ratipatidarpahā - ramaṇaramyak - rūpanidhir

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||5||

Vijitamanobhavā bhuvi bhajanti cha yam satatan

 Shamadamasādhanaihai prashamitendriya-vājirayāhā |

Prakaṭit - mānuṣhākṛutimime munidevagaṇā

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||6||

Dvij-vṛuṣh-sādhugo-munigaṇānavitum bhuvi yo

 Vṛuṣhabhavane vṛuṣhād dhṛutajanirjanako jagatām |

Prakṛutibhuvāmapi prashamitum yadadharmakulam

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||7||

Hruṣhibhira-bhiṣhṭuto nṛupagaṇai rnata-pādatalah

 Shrutishirasām gaṇairuditasūjjvala-kīrtirasau |

Atikṛutibhihi pragīt iti yah kavikokilakair

 Hṛudi tamajam bhaje bhavaharam Harikṛuṣhṇamaham ||8||

loading