કીર્તન મુક્તાવલી

અતિ મનોહરં સર્વ સુન્દરં (શ્રીહરિપ્રાર્થના સ્તોત્રમ્)

૨-૧૯૦૦૫: સદ્‍ગુરુ શતાનંદ મુનિ

Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો

અતિ - મનોહરં સર્વ - સુન્દરં

 તિલકલક્ષણં ચંચલેક્ષણમ્ ।

વિબુધવન્દિતં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૧॥

મદન - મોહનં પ્રેમ - દોહનં

 નયનગોચરં ભક્તસંચરમ્ ।

ભુવિ સુદુર્લભં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૨॥

નિજજનૈઃ સદા વાંચ્છિતં હૃદા

 પરસુખાવહં હૃત્તમોપહમ્ ।

પરમ - મંગલં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૩॥

હૃદય - રોચનં બદ્ધ - મોચનં

 વિગતશોચનં દીર્ઘલોચનમ્ ।

મૃદુ - સિતામ્બરં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૪॥

મધુર - ભાષણં પુષ્પ - ભૂષણં

 વિજિતદૂષણં શોકશોષણમ્ ।

પ્રહસદાનનં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૫॥

કુસુમ - શેખરં કોમલાન્તરં

 સદય - દર્શનં દુઃખકર્શનમ્ ।

વિધિહરાર્ચિતં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૬॥

પરમ - પાવનં લોક - ભાવનં

 કુટિલ - કુન્તલં પુષ્પકુંડલમ્ ।

ભવભયાપહં સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૭॥

સકલસિદ્ધિભિઃ સર્વૠદ્ધિભિઃ

 શ્રિતપદં સદા યોગિભિર્મુદા ।

તદિદમેવ હિ સ્વામિનાથ તે

 વપુરિહાસ્તુ નો નિત્યદર્શને ॥૮॥

તવ નિવાસતો દુર્ગપત્તનં

 જયતિ ભૂતલે સર્વતોઽધિકમ્ ।

ભવદુપાશ્રયાત્ મુક્તિરત્ર યદ્

 વસતિ સર્વદાન્યત્રદુર્લભા ॥૯॥

કુપથ - દુર્વનાદ્ ઘોરયૌવનાદ્

 રસનવૃશ્ચિકાત્ લોભલુબ્ધકાત્ ।

બહુતરાપદો ભૂરિ સમ્પદો

 મુહુરિહ ત્વયા રક્ષિતા વયમ્ ॥૧૦॥

પ્રબલ - સંશયાદ્ દુષ્ટસંશ્રયાન્

 મદબિલેશયાત્ કુત્સિતાશયાત્ ।

સ્મરસરીસૃપાન્ માનકોણપાન્

 મુનિપતે વયં રક્ષિતા સ્ત્વયા ॥૧૧॥

અશુભ - ભાવતઃ ક્રોધદાવતો

 મૃતિજનુર્ભયાત્ પાપદુર્નયાત્ ।

મધુમહાવિષાત્ સર્વથામિષાદ્

 યતિપતે વયં રક્ષિતા સ્ત્વયા ॥૧૨॥

વિષયવારિધે સ્તારિતા યથા

 કરુણયા વયં ભૂરિશસ્તથા ।

તવપદામ્બુજા - સક્તિવિઘ્નતઃ

 સતતમેવ નઃ પાતુમર્હસિ ॥૧૩॥

ક્વચન માનસં ત્વત્પદામ્બુજાદ્

 વ્રજતુ માન્યતો નાથ નઃ સદા ।

ઇતિ વયં મુહુઃ પ્રાર્થયામહે

 નિજજનપ્રિયં ત્વામધીશ્વરમ્ ॥૧૪॥

Ati manoharam sarva sundaram (Shrī Hari Prārthanā stotram)

2-19005: Sadguru Shatanand Muni

Category: Sanskrut Stotro

Ati - manoharam sarva - sundaram

 Tilak-lakṣhaṇam chanchalekṣhaṇam |

Vibudha-vanditam Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||1||

Madan - mohanam prem - dohanam

 Nayan-gocharam bhakta-sancharam |

Bhuvi sudurlabham Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||2||

Nij-janaih sadā vānchchhitam hṛudā

 Para-sukhāvaham hṛuttamopaham |

Param - mangalam Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||3||

Hṛudaya - rochanam baddha - mochanam

 Vigata-shochanam dīrgha-lochanam |

Mṛudu - sitāmbaram Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||4||

Madhur - bhāṣhaṇam puṣhpa - bhūṣhaṇam

 Vijita-dūṣhaṇam shok-shoṣhaṇam |

Prahas-dānanam Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||5||

Kusum - shekharam komalāntaram

 Sadaya - darshanam dukh-karshanam |

Vidhiha-rārchitam Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||6||

Param - pāvanam lok - bhāvanam

 Kuṭil - kuntalam puṣhpa-kunḍalam |

Bhavabhayāpaham Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||7||

Sakal-siddhibhihi sarva-ṛuddhibhihi

 Shritapadam sadā yogibhirmudā |

Tadidamev hi Swāmināth te

 Vapurihāstu no nityadarshane ||8||

Tav nivāsato durgapattanam

 Jayati bhūtale sarvato’dhikam |

Bhavadupāshrayāt muktiratra yad

 Vasati sarva-dānyatra-durlabhā ||9||

Kupath - durvanād ghorayauvanād

 Rasana-vṛushchikāt lobh-lubdhakāt |

Bahutarāpado bhūri sampado

 Muhurih tvayā rakṣhitā vayam ||10||

Prabal - sanshayād duṣhṭa-sanshrayān

 Madabileshayāt kutsitāshayāt |

Smarasarīsṛupān mānakoṇapān

 Munipate vayam rakṣhitā stvayā ||11||

Ashubh - bhāvatah krodhadāvato

 Mṛutijanurbhayāt pāpadurnayāt |

Madhumahāviṣhāt sarvathāmiṣhād

 Yatipate vayam rakṣhitā stvayā ||12||

Viṣhayavāridhe stāritā yathā

 Karuṇayā vayam bhūrishastathā |

Tavapadāmbujā - saktivighnatah

 Satatamev nah pātumarhasi ||13||

Kvachan mānasam tvatpadāmbujād

 Vrajatu mānyato nāth nah sadā |

Iti vayam muhuhu prārthayāmahe

 Nijajanapriyam tvāmadhīshvaram ||14||

loading